Az elmúlt évben a Google 51,395,353 linket távolított el a jogtulajdonosok kérésére, saját riportja szerint – írja a TorrentFreak. Ez a szám napról napra nő, és a korábbi adatokhoz képest jókora növekedést jelent.

Hasonlóan mint a hétköznapi oldalaknak, a Google-nek is el kell távolítani a jogsértő hivatkozásokat az oldaláról, ha érvényes DMCA kérés érkezik a jogtulajdonosoktól.

Annak érdekében, hogy a nyilvánosság számára is elérhetőek legyenek ezek az adatok, a Google elkezdte a Transparency Report formájában publikálni az eltávolítási kérelmeket. Amióta ezek az adatok elérhetőek, folyamatosan látható, hogy a számok növekednek. Csak a múlt héten  3,502,345 kérvényt kezelt a Google, ami 15-ször nagyobb, mint az év elején.

Az adatok azt is megmutatták, hogy a RIAA-nál dolgoznak a legszorgosabb hivatalnokok, hiszen a szervezet egymaga 7,816,766 eltávolítási kérelmet adott be.

google-dmca

A riportokból kiderül, hogy a legtöbb törölt link a FilesTube fájlmegosztó oldalt érintette, szám szerint 2,273,280 hivatkozást törölt a Google a saját rendszeréből, ami a FilesTube-bal kapcsolatos. Ez azonban kevesebb mint 1 százaléka a FilesTube.com-os linkeknek, tehát volt honnan töröltetni.

Nem meglepő, hogy a toplista tagjai nagyrészt torrent oldalak, torrent keresők. A világ legnagyobb trackere, a Pirate Bay “csupán” a 15. helyen tanyázik a maga  554,613 bejelentésével. Az ilyen jellegű bejelentéseknek egy része óhatatlanul is ártatlan tartalmak elvesztéséhez vezet.

Fred Von Lohmann, a Google jogi igazgatója a következőképpen nyilatkozott korábban:

A politikusok értékelik, hogy milyen hatékonyak a szerzői jogi törvények, de meg kell vizsgálni, hogy a szerzői jogi rendeleteknek milyen mellékhatásai lehetnek az online információ áramlására.

Az MPAA közben pedig megjegyezte, hogy nap mint nap megdöbbentő számú szerzői jogsértés történik, amelyek nagy részét maga a Google is megkönnyíti – ahogy ezt az adatai is mutatják.

A hivatkozások eltávolítása egyébként nem minden esetben elég a szervezeteknek, tapasztalhattuk már azt is, hogy egy-egy domain találatai teljesen eltűntek a keresőből (pl. Pirate Bay, Kickass Torrents), de a találati sorrendet befolyásolhatja a DMCA kérések száma is. Így például előfordulhat, hogy hiába releváns egy oldal a mi keresésünknek, ha sok eltávolítási kérelem érkezett be rá, a Google hátrébb sorolja.