A CAM már elég régen jelen van a warez scene-ben, a filmek “másolásával” gyakorlatilag egyidősnek tekinthető. A technika fejlődése során egyre szebb, egyre tisztább, és élvezhetőbb minőségűek ezek a felvételek is, még ha csak ez egy “analóg” felvétel a sötét moziban.

A CAM verziók elkészítése ráadásul az egyik legveszélyesebb, legkockázatosabb feladat, a minősége pedig a legrosszabb. Persze valószínű, hogy a komolyabb csapatok CAM-jei beépített embereknek hála “biztonságosabb” körülmények között készülhet, mégis azért gyakran találkozunk olyan hírekkel, hogy egy-egy embert elkaptak filmezés közben. Mennyivel egyszerűbb otthon, a hűvös szobában berakni a dvd gépbe, lerippelni, vagy a távoli szerveren felmountolni az iso-t, és ráereszteni a scriptet.

A gyatra (és kevésbé gyatra) felvételek ellenére hihetetlen népszerűek hazánkban is ezek a felvételek. Legjobb példa erre a friss Másnaposok film magyar nyelvű CAM verziója, amelyet csak 1 oldalon (!) pár hét alatt 15 ezren töltöttek le! Ha már két-három oldalt nézünk, akkor a 30 ezer letöltés is összejöhet könnyedén. Szinte meglepő, de a CAM-ek gyakran népszerűbbek, mint a DVDrip-ek. Lássunk egy példát, egy CAM-es filmet 9 ezren töltöttek le, míg a legtöbbet letöltött, szintén magyar nyelvű DVDRip csupán 6 ezer körül jár, ugyanazon az oldalon. És egy másik trackeren is, a top 10 magyar xvid filmek között 6. egy CAM.

De nem csak a Másnaposok a kiemelkedő siker, említhetjük a legújabb Terminator filmet vagy a Jégkorszak 3-at, mindkettő rövid idő alatt több ezres letöltést produkált a legtöbb oldalon.

Az itthoni letöltőknek is tehát jobban számít a friss élmény, mint a minőség. Inkább megnézik silány minőségben a filmeket, mint hogy várjanak hónapokat jobb képre és hangra. Talán az is szerepet játszik ebben, hogy egy ilyen minősége film letöltése után még bőven el lehet menni moziban egy filmre, ami megérdemli. És a statisztikák valószínűleg igazolják, hogy attól ha egy filmet sokan letöltöttek, még moziban is nagy számban látogatják, ha amúgy megéri a pénzét. A CAM verzió tekinthető egy demonak, ami több mint egy trailer, de mégis ott van a lehetőség utána, hogy megnézem sokkal jobb minőségben.

A torrenten és ftp-ken megtalálható CAM filmeknek alapvetően 2 forrásuk van. Van az a féle release, ami saját munka (magyar film esetében a kép is), és van a másik; ahol a csapat forrás a piac. A saját forrás felvétele leggyakrabban kamerával történik. A hangot néha tudják vonalbemenetről (LINEDUB) felvenni, ez jobb hangminőséget jelent, nem hallatszik bele a közönség.  Van még egy lehetőség a hang felvételére, puskamikrofon használata, csak ez igen költséges, és feltűnő eszköz, leginkább üres moziban alkalmazzák. Sokan meglepődnek rajta, de a torrentre felkerült filmek egy része a piacról származik. Igen, meglepő vagy nem, a hazai piacokon gyakran előbb megjelennek a filmek, mint a torrent oldalakon. Külföldi film esetén még jobb minőség érhető el, hiszen a kép gyakran lehet német, orosz vagy más külföldi csapat munkája; TS/TC (ezek valamennyivel jobb minőségűek, mint egy sima CAM) vagy akár SCREENER (DVD/VHS), illetve R5 (már majdnem dvdrip minőség).

A friss CAM sztár film most a Brüno és a Harry Potter legújabb része. A Brüno-ról már tegnap is volt hírünk, két testvért éppen a film felvétele után kaptak el. A Harry Potter persze egész biztosan jobban tarolhat itthon, hiszen szinkronosan fog menni a mozikban. Alig pár napja (17-én volt a bemutató külföldön, nálunk 23-án lesz) vetítik de máris több változat szivárgott belőle a netre. Ezek közül egy spanyol TS (legalábbis az elnevezése az) egészen jó minőségű. Magyar szinkronnal kombinálva ismét tuti siker a hazai BitTorrent oldalakon (na és persze a fizetős alternatívákon is).

harry_potter_cam

A legújabb Harry Potter film a neten, vetítés után 1 nappal.

Jövő hétvégén tehát érdemes a gép előtt ülni, és figyelni a torrent oldalakat, könnyedén kijöhet a Harry Potter magyar nyelvű változata – természetesen mindez spekuálció. Általában a magyarországi bemutató után pár nappal már elérhetőek a filmek a fájlcserélő oldalakon. Egy “íratlan” szabály van: magyar filmet nem hoznak ki a premier után közvetlenül,  gyakran 1 hónapot várnak a kalózok, hogy a film ki tudjon “futni” a moziban.

Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány) friss közleményében foglalkozik a trenddel. Állításuk szerint tavaly 12 film jött ki ilyen módon a magyar warezben, de idén máris elértük, sőt meghaladtuk ezt a számot. (Sajnos a hivatalos közleményt nem találtam, mivel az ASVA.hu nem megy, csak más hírportálokon találtam részletet belőle.)  Gondoltam, utánaszámolok ennek a 12-nek, mert nekem kicsit kevésnek tűnt. Fogtam az egyik legnépszerűbb magyar oldalt és számolgatni kezdtem a CAM-es filmeket, amik még fent vannak a tavalyi évből. Sajnos a trackeren a tavalyi évből csak az év utolsó 5 hónap filmjei voltak elérhetőek, de semmi baj, lássuk azért.

12_film_asva
A számok nem hazudnak, ez itt 12 11 film.

Update: elszámoltam 11, a Cin Cin lovag dupe!

Bocsi a kezdetleges grafikáért, de a lényeg látszik rajta. Azon a bizonyos torrentoldalon, amit én néztem, a legutolsó torrent még 2008 augusztusi, tehát az egész éves adatok hiányoznak. Viszont ettől az időponttól egészen az év végéig érdekes módon pont 12 különböző filmet tudtam összeszámolni. Micsoda véletlen, vajon az ASVA.hu-nak is ugyanaz a forrása (értsd: ugyanarról az oldalról tájékozódnak?), mint az Asva.info-nak? Különös. És egyben nagy tévedés lenne azt mondani, hogy csupán ez a 12 film került fel “lopott magyar hanganyaggal”  a 2008-as évben a fájlcserélő oldalakra. Hiányzik a listából pl. a Hancock,  a Wanted vagy éppen a Sex and the City. Tehát az ASVA ismét kicsit mellényúlt.

Idén eddig 30-nál is több film jött ki magyar dubbal. Ebben van pár magyar “top” filmek is, mint pl. a Valami Amerika 2 (január),  vagy a Made in Hungária (február). A letöltések száma magas volt, mégis a filmek sikeresen szerepeltek. A Valami Amerika 2 bemutatója még 2008. december 18-án volt, alig 20 nap múlva már több mint 200 ezren nézték meg moziban. Az első kalóz verzió pedig csak 2009. január 17-én jött ki, tehát majdnem kereken 1 hónapja volt a filmnek, hogy elérje a kívánt nézőszámot, és ezt valószínűleg meg is tette. Ugyanígy a Made in Hungariának is majdnem egy hónap előnye volt, és az első hétvégén már 40 ezres nézőszámot produkált.

Így a hazai jog – és érdekvédők állítasa, miszerint “egy letöltés egyenlő egy elveszett nézővel” egyáltalán nem állja meg a helyét. Amelyik film sikerre van ítélve, az minden bizonnyal sikeres is lesz, és jól szerepel a mozikban. A bemutató után egy hónnapal kiadott CAM-es verziók (magyar filmek esetében) nem befolyásolják a nézők számát.