A reklámokba tolják az arcunkba az ilyen gyors, olyan gyors ADSL-el hozzáféréseket, de jó tudni, hogy nem minden arany ami fénylik. És ez, kis hazánkban, főleg az ADSL piacon fokozottan igaz. Igyekszünk pár tippet adni, hogyan és mire érdemes figyelni.

Először is érdemes tudni, hogy az reklámokban mindig a maximális sebességet közlik, az elméletit és a teljesítendő minimumot azonban nem – bár utóbbiról most született egy rendelet, így decembertől már jobban tájékoztatni kell a cégeknek erről a felhasználókat.

Tehát ne örüljünk ha 4 és 8 megabites csomagokat látunk, mert bizony gyakran előfordul, hogy a bekötést követően a sebesség jóval alatta van az elvártnak. Tudni kell azt, hogy az ADSL-es vonal sebessége nagyban függ attól, hogy milyen messze helyezkedünk el a helyi DSLAM központtól. Ha a város végén lakunk, elég valószínűtlen, hogy a megrendelt 8 megabitből 8-at fogunk is kapni.

Az ADSL technológia határát – a 8 megabitet – elvileg csak 1 km-en belül tudják teljes szolgáltatni. 2 km-en belül még 6-7 megabitet mérhetünk, 3 km-en túl azonban ne lepődjünk meg ha csak 4 megabitet mutatnak a mérések. Így annak, akik 2-3 km-nél messzebb lakik a berendezések központjától, ill esetleges alközpontjaitól nem érdemes 4 megabites csomagnál nagyobbat rendelni. Aki pedig 4-5 km-re lakik a központoktól azoknak maximálisan 2 megabites csomagokat érdemes nézegetni, ennél többet nagy valószínűséggel nem fognak kipréselni a modemekből.

A távolságunkat szerencsére a központtól elég egyszerűen meg tudhatjuk, a Telekom oldaláról letölthető a DSLAM központok listája (28. oldaltól lefelé keressük a városunkat).

Másik dolog, amire nem biztos, hogy gondolna az ember a modem. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen típusú modemet használunk. Szerencsére az internetszolgáltatók mostanában már új ADSL2+-es modemeket küldenek ki. Ezekkel tudunk elérni elvileg a jobb sebességet, és mivel újabb berendezések, kevésbe hajlamosabbak a melegedésre is. Ezen felül az egyes különböző márkájú modemek is más-más jel/zaj viszony jellemzőkkel rendelkeznek.

kisedi logout-os írásából nagyon sok dolog kiderül (nagy tisztelet és thx neki, hogy tesztelte a piacon található összes ADSL modemet). Jöjjenek akkor a modemek sebességük szerint:

  1. D-Link DSL-360RC2 átlagsebessége:5148/416Kbit/sec
  2. Huawei SmartAx MT800 átlagsebessége: 5148/418Kbit/sec
  3. D-Link DSL-360RB2 átlagsebessége:4692/417Kbit/sec
  4. Dialcom Bridge 1600 átlagsebessége: 3975/420Kbit/sec

Ebből az első helyezett van a legtöbb otthonban szerencsére. A D-Link ADSL2+ -es modemét szállítja a legtöbb szolgáltató az adsl szerződés mellé.

Ha további Kbit/sec-eket szeretnénk nyerni akkor érdemes a lakásban futó vezetékeket alaposan átnézni. Ahol sérült, törött a kábel, cseréljük le minőségi anyagokkal, és lehetőleg mindenhol külön csatornában vezessük őket.

A cikkhez nagy segítséges nyújtott kisedi írása, hatalmas köszönet neki, hogy összehozta.