Az Európai Parlament elfogadta azt a riportot, amely támadja a Franciaország által tervezett 3 csapás rendszert.  Az indítvány azon részét, mely növelné az internet biztonságát, miközben biztosítja a felhasználók szabadságát, elfogadták, ám azzal nem ért egyet, hogy meg kéne szakítani a felhasználók internet hozzáférését.

Egy éven belül ez a harmadik eset, hogy az Európai Parlament fellép az olyan keményebb kalózellenes törvényhozás ellen, mely lehetővé teszi, hogy az állítólagos szerzői jogsértő internet hozzáférését megszüntessék egy kalózellenes szervezet bizonyítéka alapján. Álláspontjuk inkább az, hogy megvédjék a felhasználók internethez való jogát és szabadságát.

A biztonságot és az alapvető internetes szabadságjogokat hangsúlyozó jelentést Stavros Lambrinidis, görög európai parlamenti képviselő nyújtotta be, és túlnyomó többségben elfogadták.  (481-en elfogadták az indítványt, 25-en ellenezték, és 21-en tartózkodtak). Ezzel a franciák 3-csapás törvényét elutasították.

A riport szerint: “Míg társadalmunk egyik törvényes célja az internet minél biztonságosabbá tétele, egyúttal muszáj megfigyelni és szabályozni a felügyelet használatát és kontrollálni azokat a technikákat, melyek fenyegetik a szabadságunkat, különösen olyan esetekben, melyek megkérdőjelezik a monitorozás szükségességét, arányosságát és hatékonyságát.”

A jelentés továbbá kijelenti, hogy a számítástechnikai és elektronikus műveltség a 21. század egy új sajátossága, és az internethez való hozzáférés az európai polgárok számára ugyanolyan privilégium, mint az oktatáshoz való jog.

A franciák próbálták védeni a küszöbön álló 3 csapás törvényt, sikertelenül. A kiegészítést, mely tartalmazza, hogy “az internet hozzáférés  nem lehet szenvedő alanya az illegális tevékenységeknek, de fenn kell tartani az egyensúlyt a különböző alapvető jogok között, melyeket a Közösség garantál, és ennek törvényes szabályozását tisztelni kell”, elutasították.

Egyelőre nem tudni, hogy az Európai Parlament nyomására a franciák újragondolják-e 3-csapás tervüket. Nem ez lenne az első eset, hogy Sárközy figyelmen kívül hagyja a demokratikus szavazást.

(via torrentfreak)