Nem tudták bizonyítani a milliárdos károkozás mértékét, így csak felfüggesztett büntetést kapott a magyar warez világ legnagyobb warez FTP-jének, a BWX – avagy lánykori nevén Kenyérnek – tulajdonosa. A tárgyaláson P. Roland kicsit ki is fakadt azért, mert az ő “piszlicsáré” szerverével foglalkoznak, a több százezer felhasználós oldalak pedig vígan működnek tovább.

A FTP-n megtalálható filmek, zenék és szoftverek mennyisége egyébként a mai világban szinte már nem is számít óriási fogásnak:

  • 2800 film
  • 1045 zene (nem tiszta, hogy ez album, vagy zeneszám)
  • 437 szoftver

A BWX használata – ahogy többi hasonló warez ftp esetén – nem volt ingyenes. P. Roland, azonban nem kezdő volt (illetve félt a lebukástól), hiszen a havidíj, amit át kellett utalni az előfizetőknek, nem az ő bankszámlájára érkezett, hanem olyanokra, amiket hajléktalanok nevére nyitottak. A bankszámlákat netbankon keresztül azonban már P. Roland kezelte és az ott összegyűlt pénzt pedig ATM-n keresztül vette fel. A számla adatok alapján majdnem 40 millió forint haszonra tett szert így, összesen 6 év alatt.

A felkért szakértő szerint a BWX működése során több mint 1 milliárd kárt okozott a szerző jog tulajdonosainak (ezt lebontották részletesen is, a filmekre kb. 600, a zenékre pedig 300 milliót számoltak). A kárértéket a szakértő csak becsülni tudta, a védő ügyvéd szerint a találgatás miatt pedig nem lehet a bűncselekményt egyértelműen megállapítani. Ráadásul az sem tisztázott, hogy ki tette fel ezeket a tartalmakat a szerverre. Emellett azokat a szervereket soha nem találták meg, ahol a tartalmak voltak, így a “hol vannak ezek a filmek, zenék” kérdésre sem tudtak mit mondani a vádlók. A védőügyvéd következtetése ennek fényében az volt, hogy nincs elegendő bizonyíték védence bűnösségére, így P. Roland felmentését kérte.

P. Roland először tagadta az egészet, aztán belefordult egy magyarázkodásba, mintha kicsit felhúzta volna magát. Olyan kijelentéseket tett, hogy például ő csak szívességből adott hozzáférést azoknak, akik hozzá fordultak. És igen, ehhez kért tőlük e-mail címet. Meg ott is kicsit kibukott, amikor védekezésként felhozta, hogy más letöltő oldalak, több százezres felhasználó számmal most is működnek, miért nem kapcsolják le azokat az oldalakat. Itt nyilván a hazai torrent, illetve streaming oldalakra gondolt, hiszen azoknak van ekkora felhasználóbázisa. Sőt azt is mondta, hogy lennének személyek, akiket meg tudna nevezni, de mivel nincs tárgyi bizonyítéka, nem nevezi meg őket, hiszen ahogy fogalmazott, “soha nem fognak mellé ülni a vádlottak padjára”.

A tárgyalás végén a bíró elmondta, hogy az ilyen jellegű ügyekben a bizonyítás (az elkövetett bűn pontos mértéke) bizonyíthatatlan. Azt viszont meg tudták határozni, hogy az 50 millió forintot meghaladta az a vagyoni hátrány, amit a vádlott okozott. Két év szabadságvesztést szabtak ki végül P. Rolandra, három év felfüggeszett börtönbüntetéssel, tehát nem kell börtönbe vonulnia. Emellett viszont vagyonelkobzásra is ítélték, összesen 39 millió értékben – nagyjából ez az az összeg, amit bizonyítottan az ATM-ekből felvett.

A büntetőügy egyébként nem zárult le, a vád ügyvédje letöltendő büntetésért fellebbezett, míg a védelem felmentésért.

A Kékfény riportja itt tekinthető meg: