Pont aktuális a felmérés – téma és a probléma pedig gyakorlatilag állandó -, hiszen pár napja jelent meg Bodó Balázs könyve, A szerzői jog kalózai, amelyben részletesen körüljárja a szerzői jog és a fájlcsere témaköröket. Egy országos felmérésben fiatalokat kérdeztek ezekről a témákról.

A felmérést – részben – a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) végezte, hazai középiskolákban, márciusban és áprilisban. Az online kérdőívet 241 középiskola, több mint 17 ezer tanulója töltötte ki. A kérdések a szerzői jogról, és a letöltési szokásokról kérdezte a fiatalokat.

A válaszokból kiderült, hogy a hazai középiskolások nagyon-nagyon nagy részének – több mint 95 százalékának – szerves része az internet. A fiatalok több mint fele 1-3 órát, negyede pedig 3-nál is több órát tölt naponta a számítógép előtt, a webet böngészve. Hétvégén az utóbbiak aránya is majd 50 százalékig emelkedik. Az internethasználat a fiúknál és a lányoknál jelentősen különbözik, a fiúk közül többen játszanak és gyakrabban használják a letöltési oldalakat, a lányok pedig gyakrabban használják a csevegőprogramokat és többen használják tanulásra a webet.

Mivel töltik idejüket a weben a fiatalok?

A diákoknál a szórakoztató média kiemelt helyen van, zömével zenék és filmek után keresnek a weben, illetve a fiúknál a szoftverek és a játékok is népszerűek. Érdekes, hogy már nem feltétlen első megoldás a letöltés, egyre nagyobb teret nyernek az online streaming megoldások, mind a filmek, mind a zenék esetében.

A megkérdezettek több mint fele ismeri és használja a manapság legnépszerűbb p2p szolgáltatást, a torrent oldalakat. Talán sokakat meglep, de majdnem ilyen népszerűek még a letöltési linkeket kínáló (one-click) fórumok is. A dobogóra még felfért az alternatív fájlcserélő megoldás is, és annak szívből örülünk, hogy az SMS-es megoldást jóval kevesebben használják. Igazán jól hangzó adat az, hogy a letöltések után majdnem 30% meg is vásárolta a terméket.

A fájlcserélő megoldások használatából adódó következmények a diákok szerint a következőek (sorrendben):

  • saját rendszerükbe keletkezhető kár (vírus, adat vesztés és lopás)
  • tartalom előállítók és terjesztők vesztesége
  • jogsértés

A kérdőív konkrétan rákérdezett a fájlmegosztó oldalak legalitására, és a diákok 3/4-e törvénytelennek tartja az oldalak használatát, de nagy részüket ez nem tartja vissza a fájlcserétől. A válaszadók 18 százaléka egyébként már fizetett online megvásárolható, digitális tartalomért, nagyobb százalékuk viszont nem tervez addig pénzt kiadni, amíg van ingyenes alternatíva.

hentfsm1

A tanulók válaszaiból kiderült, hogy a legritkábban a szoftverekre adnak ki pénzt – ez mondjuk nem meglepő, a szoftverek a legtöbb esetben drágák, gyakran még az iskolákban is feltört programokat kénytelenek használni a diákok.  Majd 60 százalékuk még nem vásárolt eredeti szoftvert, de a játékok esetén sem sokkal jobb a helyzet, 50 százalék felett van azoknak a száma, akik még nem vásároltak eredeti játékokat. A legnagyobb arányban “eredeti” termék még mindig a könyv.

Szerzői mi?

A rossz eredmények oka egyrészt valószínű a hazai családok nem éppen rózsás anyagi helyzete, no meg talán az, hogy a diákok kevesebb mint 20%-a hallott az iskolában a szerzői jogokról. Ennek ellenére majdnem a megkérdezettek fele ismeri a témát. A felvilágosítás tehet még bőven gyerekcipőben jár, így talán nem is várhatjuk el, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogy mi ingyenes, mi szabad és mi fizetős és illegális  a világhálón. A fiatalok 36%-a úgy gondolja, teljesen jogszerű filmeket feltölteni az internetre, negyedük szerint pedig az is jogszerű, ha egy teljes regényt beszkennelnek és megosztják a világhálón.

(via itcafe, hent)