Ismét bebizonyosodott, hogy a jogvédők keze messzire elér, de a legutóbbi húzásukkal újabb ellenségeket szerezhetnek. Az egyik előnye az androidos telefonoknak, hogy nyíltak, a Google és a rendszer lehetőséget ad a felhasználónak, hogy kénye kedve szerint módosítsa a telefon operációs-rendszerét.

Ezt a tényt erősítette, hogy a Sony Ericssson elsőként a gyártók közül saját, rootolással és egyéni ROM készítéssel foglalkozó oldalt hozott létre, új telefonjain pedig lehetőséget ad arra, hogy kicseréljék a felhasználók az Androidot. Később olyan híreket is lehetett hallani, hogy a Motorola is ebbe az irányba indul el, és sokan – többek között én is – már egy olyan szabad világról álmodoztam, amikor a gyártók nem korlátozzák a lehetőségeinket, sőt.

androidinline

(a kép forrása: andrewchamp.deviantart.com)

Root = warez

Aztán közbeszóltak a csúnya jogvédők. A Google a nemrégiben megtartott I/O konferencián bejelentette, hogy Android Music néven online zenei szolgáltatást nyújt, sőt később videókölcsönzés is elérhető lesz a platformon (leginkább a Google TV-n). Az amerikai felhasználók el is kezdték tesztelni a szolgáltatást, de hamar rájöttek, hogy bizony a Google bezárt egy kaput: egyedi ROM-ot futtató, illetve rootolt készülékekkel nem elérhető a szolgáltatás. Nyilvánvaló, hogy a cég nem önszántából lépte meg ezt a dolgot, a médiaszolgáltatói – tehát a kiadók – az androidon is tartanak a kalózkodástól, és hogy az ilyen készülékekkel könnyebben áthághatóak a szerzői jogot védő törvények.

Pedig egyértelmű – legalábbis nekünk -, hogy nem minden rootolt telefon gazdája warezhuszár, az emberek sok esetben nem azért törik fel a telefonjukat, hogy kikerüljék a fizetős szolgáltatásokat vagy programokat, hanem mert lehetőségük van rá, és még inkább testre akarják szabni telefonjukat és annak operációs-rendszerét.

A Google ebben a szituációban kihátrál, felteszi a kezét, és minden felelősséget áthárít a DRM rendszerre: “a rootolt okostelefonokon jelenleg nem támogatottak az említett szolgáltatások a szerzői jogokkal kapcsolatos követelmények miatt” (via HWSW). A felhasználók most pontosan azért gyűlölhetik meg az Androidot, amiért eddig imádták. A nyíltság szép lassan bezárul, aki fizetős tartalmat akar fogyasztani, úgy látszik elfelejtheti a főzött ROM-okat, és az ezzel járó előnyöket. Kérdés, hogy a felhasználóknak mi a fontosabb, a függetlenség, vagy a Google új szolgáltatásai.

Nem akarom elhinni azt, hogy ekkora cég, mint a Google, felmérések és jelentős kutatások nélkül belement abba, hogy kizárja szolgáltatásaiból a főzött ROM-okat futtató telefonokat. Elvégre ott az Android Market, fel tudják mérni, hogy a felhasználók hány százaléka használja feltörve mobilját. Idővel eldől, hogy jól döntöttek-e. Bár tegyük hozzá, valószínű, nem igen volt más választásuk, a médiahatalmak úgy látszik, nem akarják megérteni, hogy aki rootol, nem feltétlenül lop. Sőt, elég ha csak a Market Enabler alkalmazást nézzük, ahol azért rootolták a készülékeket a felhasználnók, hogy vásárolni tudjanak…

Nevezhetjük elvakultságnak vagy talán inkvizíciónak is, amit a jogvédők folytatnak, egy biztos: ez a taktika sosem fog megértésre találni. Ha tűzzel-vassal üldöznek mindenkit, senkit nem fog már érdekelni, miért teszik, mit védenek ezzel, csupán ellenszenvet váltanak ki azokból, akiket legális útra kéne terelniük. Persze ez utóbbi több munkába, pénzbe, energiába kerülne, amit nyilván senki nem hajlandó beleölni a “hadjáratba”, ami persze úgyis eléri célját, ha az összes “boszorkányt” máglyán elégetik. Kíváncsi vagyok, mikor érnek a sor végére, és felmerül-e a végén, hogy mennyi potenciális vásárlót rettentettek el közben…

(forrás: android.rook.hu)