Többször szerepelt már oldalunkon a HADOPI törvénycsomag, amelyet Franciaországban vezettek be, és a legtöbben három esély, vagy három dobásként ismerik. A lényege az, hogy akit három alkalommal illegális letöltésen kapnak, az komoly büntetést kap, sőt az internetet is megvonhatják tőle.

A felhasználók ellenőrzését nem 100 százalékban az állam végezte, hanem kiadták egy magáncégnek, a TMG-nek, amelynek a feladata az volt, hogy listázza azokat a címeket, ahol szerzői jog megsértését tapasztalják. Ezen a ponton került porszem a HADOPI gépezetébe, a TMG ugyanis pár napja beismerte, feltörték a hálózatot, és jelentős esélye van annak, hogy a támadók érzékeny, személyes adatokhoz jutottak. A hír hallatán a francia kormány felfüggesztette a cég felvásárlására indított terveit.

hadopi

… és tényleg

Nemcsak a felvásárlási projekt áll jelenleg, Eric Walter a HADOPI végrehajtásért felelős hivatalának vezetője megerősítette, hogy – biztonsági okokból – ők is megszakították a kapcsolatot a bajba került TMG-vel. Így gyakorlatilag a törvény jelenleg betarthatatlan, hiszen a TMG szolgáltatta az adatokat, amelyek alapján a hivatali szervek léptek volna szerzői jog megsértése esetén. A jelenlegi helyzetben a IP címekhez biztosan nem tudnak hozzáférni a HADOPI hivatalok.

Egy részről a francia felhasználók örülhetnek és tapsolhatnak, hiszen a törvényt, amely alapján szabályozva (inkább büntetve) lennének, a kormány képtelen a jelenlegi helyzetben betartani. A másik oldalról nézve viszont nem biztos, hogy örülnék neki, hogyha – egy magáncégen kívül – mások hozzáférnének az engem érintő esetleg érzékeny, személyes információkhoz. Az online privacy-n esett csorba mindenesetre egy jel, nem biztos, hogy a francia állam a megfelelő eszközökkel és erőforrásokkal próbálja betartani a törvényt.