Tegnap egy maréknyi ember számára elérhető lett Kim Dotcom új gyermeke, az elhíresült Megauplod utódja, a MEGA. A maréknyi ember leginkább tech újságírók, akik első tapasztalataikat már meg is osztották az olvasókkal, ezek alapján nézzük meg mi is, mit tudott felépíteni a semmiből Kim.

Emberünk zsenialitása egyébként már magában ebben a privát tesztben is megjelenik, hiszen rettenet méretű ingyenreklámot kap a még el sem indult szolgáltatása. A torrent és letöltős világ egyik legjelentősebb blogja a Torrent Freak is kapott hozzáférést, de olyan mainstream portálok is benézhettek már az oldalra mint például a TechCrunch.

A Torrent Freak első benyomása szerint a MEGA fájltitkosítása valóban briliánsan működik, és a feltöltőn kívül valóban senki nem tudja, hogy mit tárolnak a szerverek. Korábban már boncolgattuk az új szolgáltatást, Kim Dotcom már akkor is nagyon nagy reményeket táplált a titkosításuk iránt, azt remélve, hogy 5 éven belül már az internet forgalom fele az ő módszerükkel lesz titkosítva. A fájltitkosítás tehát jól működik, viszont aki teljesen névtelen és “felelősség nélküli” működésre számít, az bizony csalódott lehet.

Bár a site magát “The Privacy Company” néven emlegeti, a felhasználási feltételekbe belenézve azért kijózanodik az ember. A regisztrációs adatok mellett a következő dolgokat is eltárolja rólunk a rendszer:

  • kommunikációs log, forgalmi adatok, oldal használatának módja és további információk
  • minden személyes információ, beleértve a rendszerbe feltöltött adatokat
  • IP címeket tárolják az oldal használata során

Bár ezek a mainstream oldalaknál alapvető információk, azok számára, akik nem szeretnének internetes lábnyomokat hagyni, már jóval érzékenyebb adatok.

A Mega természetesen nem adja ki ezeket az adatokat mindenféle jött-ment embernek, azonban az látható, hogy a hatóságokkal együttműködnek, ha arról van szó. Sőt, a Torrent Freak rábukkant még egy meglehetősen furcsa sorra a felhasználási feltételek között. Ezek szerint a Mega akár bármilyen harmadik személlyel is megoszthatja ezeket az információkat. A Mega tehát, lehet, az egyik legnagyobb fájlmegosztó akar lenni újra, de hogy teljesen névtelenül nem használható, az biztos.

A Mega ettől függetlenül jelenleg (szóban) az egyik legjobb felhő alapú szolgáltatást nyújtja. Modern felület, nagyszerű szolgáltatások, mint például mappák megosztása az ismerőseinkkel. A beszámolók szerint mind a feltöltés, letöltés és fájlok megosztása jól és gördülékenyen működik.

Az ingyenes felhasználók számára kínált 50 GB-os tárhely egyértelműen a legjobb a piacon, már ha megbízunk Kim-ben és az oldalában. (Éles és kritikus adatokat mi biztos nem tárolnánk itt egy jó darabig, hiszen ki tudja, mikor csap le újra a világ a Mega-ra.). A fizetős, prémium szolgáltatások havi 9.99 dollártól indulnak, amiért cserébe már tízszer több – 500 GB – tárhelyet és 2 TB adatforgalmat kapunk.

A Mega fejlesztése korántsem fejeződött be, olyan jól hangzó fejlesztések készülhetnek el a következő hetekben, mint például a mobil hozzáférés, lehetőség a fájlok syncelésére a legtöbb népszerű platformon, illetve a fiókunk felcsatolása Windows alá.

A nagyközönség számára talán ma, talán holnap (esetleg később) lesz elérhető az oldal. Jelenleg még csak egy szűkszavú “Access Denied” fogadja a látogatókat.

Következzenek a képek a szolgáltatásról (forrás: Torrent Freak):

mega_account Mega Account főoldal

mega_file_manager Mega File Manager


mega_file_upload
Feltöltés

mega_file_share Megosztás


mega_key_generate
Kulcs generálása