Egy rövid időre a Google megint cenzúrázta saját keresési eredményeit. Tavaly ősz végén a Pirate Bay oldalát nem találta “rejtélyes” módon a kereső, most pedig egy szintén nagy publikus oldalt, a BTJunkie “tűnt el”.

A Google nem magától tesz ilyet – nem is nagyon szívleli a cenzúrát, lásd a kínai ügy -, torrentoldalak esetében általában őket is a szerzői jogok tulajdonosai keresik meg. A rendszer pedig nem automatizált, általában hús-vér emberek végzik el a DMCA kérvények (egy amerikai törvény, a digitális szerzői jogok megsértése ellen hoztak létre) beállítását, eltávolítását.

A tavalyi Pirate Bay-es esetben is erre hivatkoztak – belső hiba – , amikor tévesen távolították el az oldalt a keresési találatokból.

Kis idő múltán végül ismét elérhetőek voltak a Pirate Bay-es linkek a kereső óriás oldalain. Most lényegében ugyanez játszódott le a BTJunkie-val is. Az oldal staffja nem hagyta ennyiben a dolgot, és küldött a Google-nek egy levelet, de azt nem tudni, hogy végül ennek a hatására került-e vissza a site a találati listákra.

Érdekesség, hogy a kérvényt a Fox stúdió adta be, arra hivatkozva, hogy az Avatar című film illegális változata fellelhető az oldalon.

(via torrentfreak)