Amit eddig mindenki sejtett (és sok kanadai érzett), arról most Kanadában lerántották a leplet. Az ország legtöbb nagy internetszolgáltatója beismerte, hogy az ügyfeleik hálózatforgalmát figyelik, és ahol fájlcserére utaló nyomokat találnak, ott visszafogják a sebességet.

A “Canadian Radio Television and Telecommunications Commission” (helyi ORTT – via index.hu) kezdett el utánajárni az ügynek, és érdekes dolgok derültek ki. Azt tudtuk eddig is, hogy a hálózat korlátozása nem egy új dolog, egy kanadai szolgáltató, a Cogeco már 8 éve (!) manipulálja a forgalmat ily módon.

A legtöbb helyen persze nem állandó korlát van, hanem ahogy hazánkban az UPC-nél is, a “sűrűbb” időszakokban fogják vissza a felhasználók p2p sávszélességét, és az éjjeli, hajnali órákban engednek a gyeplőn, lehet tölteni rendesen. Az indoklás általában az, hogy irreálisan kevés felhasználó képes a hálózat akkora részét kihasználni, hogy az a többi “ártatlan” felhasználó rovására megy. Hát igen, korlátozni egyszerűbb, mint bővíteni, talán nem kellene 20-30 megabit-es csomagokkal hülyíteni az embereket. Ha mindenki csak 6-8 megabit-et kapna, akkor nem lenne hőzöngés, hogy a fizetett szolgáltatás töredékét lehet kihasználni.

A technológia pedig a már többször említett Deep Packet Inspection, ami az adatcsomagok tartalmát is elemzi annak érdekében, hogy meg tudja állapítani, milyen forgalom folyik a hálózaton. Ez egyébként nem kevés vitát vált ki, hiszen ez már súrolja a privát szféra határait.

(via torrentfreak, index.hu)