Az óriás cég Litvánia legnagyobb BitTorrent oldalát, a LinkoManija-t perelte be rekord összegre, 8 millió magyar forintra, a Microsoft Office terjesztésében való segédkezés miatt – írja a PcForum.

A BitTorrent portál tulajdonosa persze próbált védekezni a dolog ellen, de úgy tűnik vesztésre áll. A hatóságokat nem hatotta meg, hogy állítólag nem ő üzemelteti a site-ot (hanem egy off-shore cég, gyk. kiszervezte a működtetést), továbbá az sem volt megfelelő védekezési pont, hogy a Microsoft jelzésére törölte volna a kérdéses torrenteket.

Érdekes dolog, hogy miért éppen egy gyakorlatilag réteg oldalt szemelt ki magának az MS. Talán azt gondolta, hogy egy nemzetközi hírnevet nélkülöző trackerrel könnyebben el tudnak bánni, talán híre megy a dolognak, és jó lesz elrettentésre. Ezt támasztja alá az irdatlan összeg is, amelyet igen valószínű, hogy soha nem fog tudni visszafizetni a tracker tulaja. Emberünk vagyonát egyébként már le is foglalták, és a hírek szerint már a bankszámláját is befagyasztották.

Szintén érdekes pontja az ügynek, hogy mintegy száz felhasználót is beidéztek a perre, akiket valószínűleg hasraütésszerűen választottak ki. Ők talán kisebb büntetésre számíthatnak, de azért nem jó dolog egy óriás cég ellen szerepelni.

A rossz híreken kívúl van pár tanulsága is az ügynek. Látható, hogy nem adták fel a cégek a perrel való fenyegetőzést, és biztos vagyok benne, hogy minden nagyobb vállalatnak megvan az ilyen “kampányra” külön félretett pénze. Nem érdemes tehát ilyen szituációba kerülni. De mit lehet tenni ez ellen? Az egyik legjobb dolog például, hogy amit nem muszáj, ne töltsük le. A MS Office-nak van ingyenes alternatívája, az OpenOffice. Nem teljesen ugyanaz, de remekül használható a mindennapokban, magam is nyúzom már egy ideje. Ha viszont már minden áron torrentezünk, azt legalább megbízható helyen tegyük. Ilyen estekben érdemes elkerülni a publikus trackereket, és a kisebb, de jóval biztonságosabb zárt oldalakon töltögetni. A komolyabb oldalak például támogatják a https alapú trackereket is, ami egy plusz biztonság számunkra. A legütősebb kártya a kezünkben egy olyan oldal lehet, amely nem tárol rólunk semmilyen visszanyomozható információt (pl ip cím plain formában).

(via pcforum, az emailt küldte Lako)