Az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) – a nemzetközi lemezipart képviselő szervezet – legfrissebb jelentése szerint 15 év csökkenés után újra növekedni tudott a zeneipar bevétele. Fellélegezhetnek tehát a hangiparban tevékenykedő kiadók, producerek és zenészek, vége a “szűkös” éveknek.

Utoljára 1999-ben tudott emelkedni a lemezipar bevétele, úgyhogy a legújabb eredménynek, a 0,3 százalékos növekedésnek minden bizonnyal örülnek. A 2012-es bevétel így elérte a 65 milliárd dolláros összeget. És mindezt hogyan sikerült elérni? Értelmes, korszerű d i g i t á l is alternatívák jelentek meg a zeneiparban, amik tudták ellensúlyozni a fizikai adathordozókból származó bevételek csökkenését.

online_zene_szolg

Ehhez a trendhez nagyban hozzájárultak az okostelefonok ugrásszerű terjedése is, hiszen megváltoztatták a fiatalabb és idősebb korosztály zenehallgatási szokását. Régóta nem hord magánál senki már discmant, de az mp3 lejátszók kora is lejárt. Természetesen a telefonok nagy részére még mindig lehet könnyedén letöltött tartalmat is másolni és hallgatni, mintegy kiváltva az mp3 lejátszókat, de jelentős növekedést mutatnak az úgynevezett streaming szolgáltatások, mint például a Deezer vagy a Spotify. Ezeknek a segítségével a felhasználó kedvenc zenéit nem saját magánál tárolja, hanem a szolgáltató tárhelyéről hallgatja őket streamelve. Ennek meg van az az előny, hogy bármilyen új készülék vásárlásakor nem kell törődni a tartalom másolásával vagy karbantartásával, hiszen minden ott van a felhőben. Ez az új fajta hallgatási szokás a digitális tortából már több mint 10 százalékot szakít ki. Erős növekedés várható ezeken a területek a következő években, hiszen a szolgáltatások még mindig földrajzilag korlátozva vannak.

Az igazi nagy mamutok, mint például az Apple vagy a Google még csak a mára “hagyományosnak” nevezhető online zeneboltjukkal vannak jelen a piacon, de több szakértő is azt várja, hogy hamarosan bejelentik saját zenestreaming megoldásukat, amely még jobban felgyorsíthatja ennek a zenehallgatási szokásnak a terjedését.