Többek között a BT, Virgin Media, O2 és a Be There szolgáltatók blokkolnak jelentős BitTorrent oldalakat napok óta. A blokádok egy korábbi ítélet miatt léptek életbe, amikor is a legfelsőbb bíróság megállapította, hogy a KickassTorrents, H33T és Fenopy oldalak szerzői jogok megsértését könnyítik meg, segítik elő.

Több százezer torrentezőt vágtak tehát el a szigetországban a tartalmaktól. Nekik most új oldalak vagy lehetőségek után kell nézniük.

A KickassTorrents hihetetlen népszerűségre tett szert az elmúlt évek alatt, éppen hogy nincs bent az Alexa globális top 100 listájában, de Angliában a top 50-ben ott van. Ez azonban minden bizonnyal hamarosan meg fog változni. A hét közepe óta ugyanis a népszerű oldalt és több másik jelentős BitTorrent portált blokkolnak.

katph_alexa

Az ítélet hat internetszolgáltatót (BT, Sky, Virgin Media, O2, EE, illetve a TalkTalk) kényszerít arra, hogy az előfizetőik hozzáférését akadályozzák meg ezekhez az oldalakhoz.  A jogi lépéseket a BPI kezdeményezte, amely a legnagyobb kiadókat képviseli. Korábban egyébként a Pirate Bay blokkolását is kezdeményeztek Nagy-Britanniában, csak a “galaxis” legnagyobb torrent oldalával jóval nehezebb a dolguk, mivel a jogi lépések után szinte azonnal proxy oldalak kezdtek el működni, amelyek a blokkolt domain tartalmát másolták és közvetítették a felhasználók számára.

A legfelsőbb bíróság véleménye szerint a három torrentoldal jelentős profitra tesz szert a szerzői jogok megsértése nyomán. A KickassTorrents éves bevételét például 12 és 22 millió dollár közé teszi az ítélet.

i) in the case of KAT, between $12,525,469 and $22,383,918;

ii) in the case of H33T, between $1,432,229 and $2,559,496; and

iii) in the case of Fenopy, between $752,235 and $1,344,298.

Az ítélet nem részletezi, mikortól kell blokkolni az oldalak hozzáférését, de a TorrentFreak tesztjei alapján a hét közepén a BT, a Virgin Media, az O2 és a BE már elkezdte az internet szűrését, és különböző figyelmeztetéseket írnak ki, ha valaki a kérdéses oldalakat felkeresi.

virginmediablock

A Nagy-Brittaniában lévő kalózpárt úgy fogalmazott, hogy az internet ilyen jellegű cenzúrása veszélyes, és téves is. A blokkolt oldalak száma gyorsan nő, a BPI nyilván már azt csinál, amit akar. A korábbi blokkolások nyomán egyébként az ISP-k arról tudtak beszámolni, hogy a bittorrent forgalom csökkenése nem volt számottevő.

Ahogy az lenni szokott, az internet hamar reagált a történésekre, és máris proxy és egyéb segéd oldalak indultak el. Itt van például a Come.in, amely négy népszerű torrentportál oldalát proxyzza a látogatók számára.

Bár látható, hogy ez a fajta megoldás jelentősen nem nehezíti meg a kalózok dolgát, az egyszerűbb felhasználókon minden bizonnyal hatásosan alkalmazható ideig-óráig. Már csak az a kérdés, hogy ez a felfogás ér el hazánkba előbb, vagy pedig az, hogy legális és jól használható alternatívákat próbálnak meg felmutatni a torrentezőknek. Ha tippelnem kéne, hát szerintem tudjátok a válaszom…