Bár a nemrégiben kiadott IFPI statisztika jelentős emelkedésről (25%) számol be a digitálisan értékesített zenék piacán, a szövetség mégsem elégedettek a számokkal.

Sajnálkoznak azon, hogy a kiadók bevétele ismét esett a fizikailag eladott médiák piacán, 7%-al. És ahogy szokott lenni, most sem magukban, vagy az árképzési stratégiákban keresik a hibát, hanem a felhasználókban. Saját becslésük szerint a zeneletöltések nagy része – 95% – még mindig illegális.

Pedig a digitális piac erős fejlődésbe kezdett, egyre több használható on-line bolt nyílt. A nagyok persze még mindig az iTunes és az Amazon, de más piacokon is vannak már ilyen kezdeményezések. Itt van példának Latin Amerikában a Mixup, ami DRM-mentes mp3-kat kínál, elsőként ebben a régióban.
Európában további vezető online értékesítő a 7digital, a Tesco (!), a HMV és a Play.com. A felhasználók interneten gyakrabban vásárolnak különálló számokat, mint egész lemezeket.

A top 10 értékesített zeneszám 2008-ban:

top_szamok

A zene digitális forgalmazása egyébként 20%-kal nőtt, és a játékok mögött a második helyen áll, messze megelőzve a napilapokat, magazinokat vagy akár a filmeket.

A legnagyobb elektronikus piac egyébként még mindig Amerika (39%), mögötte jelentős lemaradással Japán (19%) és az Egyesült Királyság (16%) áll.

Az IFPI ismét megpendítette azt, hogy az internetszolgáltatókkal kell jobban együtt működniük. A lényeg az lenne, hogy a warezoló felhasználókra az ISP-k fejtsenek ki nagyobb nyomást. Figyelmeztetések a helyes hálózathasználatra, majd az ügyfél szolgáltatásának felfüggesztése, egy vagy több hónapra. Igen, ez már mindenkinek ismerős lehet, ez a három csapás elve.

(via ifpi)