Szerzői jog megsértését megelőzni kívánó lobbisták és kalózellenes szervezetek kiötölték, hogyan is tudnák manipulálni a fiatalabb generációkat.  Miután az MPAA los angeles-i cserkészfiúknak “Tisztelem a szerzői jogokat” érdemrendet osztogatott, most a Szerzői Jogi Szövetség vonult be az osztálytermekbe, hogy megkísérelje felvilágosítani a fiatalokat a szerzői jogok előnyeiről.

A Szerzői Jogi Szövetség magát egy non-profit, pártatlan oktatási szervezetnek tartja, mely elkötelezetten hirdeti a szerzői jogok értékét, mint egyfajta pénzszerzési lehetőséget. A “minél több szabályozás, annál több pénzkereseti lehetőség” a hitvallásuk, és bármeddig elmennek, hogy bizonyítsák az igazukat. Így ne is csodálkozzunk, ha Lawrence Lessig professzor “Free Culture” című könyvét egy demagóg, álszent ember kvázi szocialista utopista idealizmust hirdető, a szerzői jogokat démonizáló művének tartják.

Sajnos égbekiáltó hazugságokkal sikerül meggyőzniük jónéhány iskolát, hogy az ehhez hasonló állításokkal teletűzdelt jelentéseik bekerüljenek a tananyagba: “2006-ig a világ legnagyobb, kalózfilmeket és zenei fájlokat árusító cég Svédországban székel –  a Pirate Bay”.

Az USA-ban több iskolában is tanításra szánt szerzői jogi sértést megelőző tanterv az “Először gondolkodj, aztán másolj” címet viseli. Aaron Engley, az egyik iskola – West Potomac Academy – adminisztrátora, mely tervezi a Szerzői Jogi Szövetség anyagának alkalmazását, elmondta a TorrentFreaknek, hogy “Az iskola főleg kommunikáció és művészeti beállítottságú, így a Szerzői Jogi Szövetséggel való együttműködés révén szeretnék segíteni diákjaikat, hogy megvédjék szellemi termékeiket. Megtanítjuk őket, hogy hogyan hozzanak létre valamit, de arra nem, hogyan védhetik meg azt.”

Természetesen a szövetség azt elfelejteni megemlíteni, hogy többezer művész abból profitál, hogy ingyen megosztja munkáját, és hogy a szerzői jogból befolyt bevétel oroszlánrésze a nagy cégeknek jár.

A kezdeményezés amúgy nem is lenne rossz ötlet, ha nem arról szólna, hogy kimossák a gyerekek  agyát, hanem tényleg felvilágosítás lenne a szerzői jogokról. Személy szerint jó ötletnek tartom, hogy tudatosítsuk a gyerekekben, fiatalokban, hogy valaki(k)nek a kemény munkája fekszik egy film, egy zene, stb. létrehozásában és ezt tisztelni kell. Ugyanakkor nem szabad nyilvánvaló tényeket elhallgatni sem, mint pl. a szerzői jogokat védő szervezetek “önzetlen” ottlétét a szellemi termékek mögött, kihasználva a piac keresleti és kínálati oldalát is.  De talán nem is kell az ilyen jellegű kezdeményezések miatt annyira félni sem, hiszen mégiscsak gyerekekről, kamaszokról, vagy egyetemistákról beszélünk, akiknek a szülő válogatja meg, hogy megveszi-e a kívánt terméket, vagy simán nem elég a zsebpénze, ösztöndíja egy eredeti CD-re, DVD-re, de lehet csak simán lázadó kamasz, aki már csak azért is inkább letölt mindent, nehogy már a tanárnak kelljen engedelmeskedni még a szórakozásban is.

(via torrentfreak)