Pár napja elérhető p2p hálózatokon a Zuhanórepülés című magyar film:

Zuhanorepules.2007.HUN.DTS.PAL.DVDR-MHY, Zuhanorepules.DVDR.HunDub-Bithorlo

Ugye ez az a film, amiről azt kell tudni, hogy a DVD-be állítólág a másolás védelem mellé vírust is raktak a kedves készítők.

“Évek óta harcolunk Magyarországon, hogy védjék meg legalább a saját termékeiket, ha már külföldi filmeket le lehet tölteni egy nap alatt magyar szinkronnal. Van erre ugyan törvény, a büntetőtörvénykönyv pontosan értekezik, azonban semmilyen komolyabb bírságot nem szabnak ki, és ezzel a tevékenységgel gyakorlatilag eljuttatták hazánkat abba az állapotba, hogy ezen a téren piacvezetők lettünk Európában. Sokkal jobb üzlet, mint a drog. Míg előbbit akár tizenötször el lehet adni kevés rizikóval, addig utóbbit kizárólag egyszer és ott nagy a kockázat.” – válaszolt a Moziplussz érdeklődésére a producer. “Azért hirdetjük meg nyilvánosság előtt ezt a vírusos dolgot, és azért nem csináljuk csendben, mert én elsősorban nem bosszút akarok állni az elkövetőn. Szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy amit tesz az illegális tevékenység. Valószínűleg egy-két napon belül elérhetővé válik a neten az általunk készített kópia, melyhez komoly számítógépes szakemberek hozzáillesztettek egy olyan vírust, amely letöltés után letörli a merevlemez teljes tartalmát.”

“Az illegális filmletöltés a legutóbbi felmérések szerint 150 millió dollár kárt okoz az országnak. Ha ennek az összegnek az ÁFA tartalmát kiszámoljuk: hol költ el ennyit az állam a filmkultúrára? Van itt pénz, csak meg kéne találni. A németek vissza tudták szorítani egy erőszakos, és komoly kampánnyal.”

Célzott kérdésünkre Kálomista azt is elárulta, hogy olyan eljárásról van szó, amelyet Amerikában már sikeresen, nagy hatásfokkal alkalmaznak.

A vírus pusztítása ellen elmondása szerint nem lehetséges fellépni jogi úton, a szoftvert ugyanis jogászok bevonásával fejlesztették ki. Kálomista szerint amúgy sem lesz olyan jelentkező, aki először bevallja, hogy letöltötte a filmet, majd feljelentést tesz, hiszen a bűncselekményt elsősorban ő maga követte el.

(moziplusz)

Ti féltek?