Több szálon is érdekes dolgok folynak jelenleg Svédországban. A változásokat egyrészről a Pirate Bay per és annak (egyelőre) negatív kimenetele idézte elő, másrészt pedig az elfogadott új svéd törvény, amely jelentősen megkönnyíti a jogtulajdonosoknak az érdekeik érvényesítését.

Miket tapasztalhatunk? Már korábban írtunk arról, hogy a Svédországban hostingolt svéd és más nemzetiségű oldalak tömegesen zárnak be, vagy költöznek el más helyre. Maga a Pirate Bay is valószínű, hogy más földre költözik, egyes hírek szerint Argentína vagy Oroszország lehet az új otthona.

Majdnem 20 trackerről már egész biztosan lehet tudni, hogy bezárt, vagy minden illegális tartalmat törölt, ami egy általános torrentoldal esetében a tartalom nagyrészét jelentheti. Azért nem minden tracker zárt be véglegesen, a Swepiracy például arról tájékoztatja a felhasználóit, hogy egy másik tulajjal, másik országban újra fog indulni az oldal.

A Wolfbits pedig egyelőre egy fórumot állított be a tracker helyére, talán ettől várják, hogy a közösség egyben marad. A megszűnő oldalak között van továbbá a Softmp3, a Norbits, a Seedit (IPRED ellenes oldalra irányít), a SweBay (fórum működik még a trackerből), a StarBits (totál bezárt), a PowerBits, a HyperBits és még tovább sorolhatnánk.

sved_visszaeses

A másik, ami változott, az a szolgáltatók hozzáállása. Ahogy már említettem, az új törvény nagyobb jogokkal ruházza fel a jogbirtokosokat. Nyilván a szolgáltatóknak sem jó, hogy ügyfeleik folyamatosan zaklatás alatt állnak. A törvény életbe lépése után például a svéd internetes forgalom jelentősen visszaesett. A felhasználók tehát tényleg tartanak az esetleges jogi retorzióktól. A félelmük viszont kihat a “fogyasztásukra” is, amely viszont már akár hátrányosan érinteheti a szolgáltót. Az még jól jön neki, hogy a forgalom alább esik, viszont ennek hatására az előfizetési szokások is megváltozhatnak. Az emberek kisebb csomagokra váltanak, a biztonság reményében akár kisebb, sufnibb szolgáltatókhoz mennek.

Talán ezt megelőzendő több szolgáltató is változtatott szokásain. Egyes internetszolgáltatók például egyszerűen nem tárolják ügyfeleik IP címeit, mások pedig a tárolás idejét csökkentették 2-3 hétre. Így, ha valaki után mégis nyomozás indulna, akkor bizony igyekeznie kell a hatóságnak, hogy az adatokat elérjék. Ehhez egyébként igen valószínű, hogy a rendőrségnek és a médiavállalatoknak is lesz egy-két szava.