Nagy és összehangolt akcióban csaptak le a scene több emberére. Az elmúlt napokban már voltak arra utaló jelek, hogy a célpont a SPARKS csapat és az ő holdudvaruk. Egy friss scenenotice nyomán most kiderült az is, hogy közel 20 országban intézkedtek a bűnüldöző szervek.

Az egy héttel ezelőtti információk szerint komoly intézkedések indultak a scene csoportja, illetve személyei ellen. Ráadásul nem hétköznapi kalózokról van szó, hanem olyanokról, akik igen komoly, magas pozícióban vannak a “kalóz piramisban”. A vádemelés ez év januárjáig nyúlik vissza és legalább 3 kulcsembert érint, akiknek a SPARKS, GECKO, DRONES, ROVERS illetve SPLiNTERS csapatokhoz volt közük.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma később nyilvánosságra hozta, hogy az akcióban 18 ország bűnüldöző szerve vett rész, három kontinensről és a razzia nyomán nagyjából 60 szervert foglaltak le. Nem hivatalos jelentések szerint a tevékenység Európára összpontosult, főkébb az északi országok voltak érintettek.

A scene általában ritkán kommunikál “nyilvánosan”, de most ismét megtette. A Scene_busts_And_Mitigations-SCENENOTiCE néven nyílvánosságra hozott anyagot nem írták alá, így pontosan nem tudni kinek az információi és tanácsai vannak a releasben.

A közlemény megerősiti a SPARKS és környékének érintettségét, elismerik az akció jelentőségét, sőt belebegtetik, hogy még nincs vége a dolognak. A scenenoticeban olvashatjuk, hogy 29 site bukott meg 14 országban (Kanada, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Koreai Köztársaság, Lettország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság). Ahogy írják “kétségtelen, hogy nem ez lesz az utolsó ilyen akció, mivel most már jóval több információ áll a szövegségiek rendelkezésére”. Egyes források szerint egyébként a lebukott site-ok száma közelebb van az 50-hez, mint a 30-hoz.

A scene kedvenc kommunikációs platformja még mindig az IRC, noha azóta már számtalan más, modernebb üzenetküldő szoftver megjelent (pl. Discord vagy a Telegram). A scene azonban eddig ragaszkodott az IRC-hez, ami egyébként biztonságosnak is nézett ki. A most kiadott közleményben azonban az IRC kompromitálása is felbukkant. A pletykák szerint Franciaországban lebukott egy ember, akinek köze volt olyan IRC hálózathoz (Linknet), ami a scenehez közel állt. Ezt az információt egyelőre nem cáfolták, de nem is erősítették meg. A scenenotice felhívja a figyelmet arra, hogy milyen biztonsági megoldások mellett használják tovább az IRC hálózatot, illete hogy a site-okat válasszák le a Linknetről.

A kiadott figyelmeztetés emellett tanácsokat tartalmaz a siteop-ok és currys-k számára. Az operátoroknak leginkább technika tanácsokat, tippeket adnak a biztonság megőrzéséért, illetve olyan általános dolgokat mondanak, mint például az (ftp)oldalak átnévezése, áthelyezése, lehetséges nyomok eltüntése, ha a lebukott csapatok releaseit hostolták.

A currys-ek számára is hasonlókat javasolnak, illetve hogy óvakodjanak a nem biztonságos site-októl, illetve azoktól akik nem veszik komolyan ezeket a biztonsági ajánlásokat. A currys csoportok / egyének egyébként az a társaság, akik a scene releasek terjesztésében (akár másik platformokon) játszanak fontos szerepet. Ezeknek az embereknek vagy csapatoknak tehát tipikusan elég sok oldalhoz van hozzáférésük.

A scene tehát kapott egy elég erős ütést, de ahogy eddig mindig, majd talpra áll – erre utal a scenenotice vége is. Lehetséges, hogy most tovább tart, hiszen valóban egészen komoly számú site illetve ember bukott meg. Egyes oldalak bezárnak hosszabb-rövidebb időre, csapatok felhagynak a releasek készítésével, de majd jönnek mások, “#leszmásik“.

(via torrentfreak)

We will back and we will thrive again! Thoughts are with the fallen ones,” it concludes.