A Magyar Telekom legújabb kezdeményezése igen ígéretesen hangzik. A vállalat új generációs optikai és kábelhálózatok fejlesztésébe kezd, hogy ügyfeleinek extragyors szélessávú hozzáférést nyújtson.

A terv az, hogy 2013 végére a körülbelül 780 ezer háztartást fiber-to-the-home (optikai kábel a fogyasztó lakásához, FTTH) hálózattal, 380 ezert pedig kábelhálózattal (EuroDocsis 3.0)  fedjenek le.

Az új hálózat sávszélességével (akár 100 Mbit/s lakásonként) már valóban megvalósulhat az álom, hogy egyidejűleg több, nagy sávszélességet igénylő szolgáltatást használjunk.

Az optikai hálózat kiépítése során elsősorban FTTH G-PON (Gigabyte Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat) technológiát használja a cég, ugyanakkor az egyedi körülmények figyelembevételével, eseti alapon egyéb technológiák használatára is sor kerülhet. A G-PON technológia egy pontból több fogyasztó lakóhelyéig viszi el az optikai szálat, az egyetlen optikai szálon pedig áramellátást nem igénylő (passzív) eszközök osztják meg a sávszélességet, ezáltal a technológiát költséghatékonyság jellemzi.

Az EuroDocsis 3.0 a jelenlegi kábelhálózat (HFC) továbbfejlesztését jelenti, amely azonban nem igényel a fizikai hálózatban további beruházásokat, csupán a fejállomásnál és az ügyfelek lakóhelyén van szükség a berendezések fejlesztésére.

Az viszont kérdéses, hogy az ilyen “extra” csomagoknál lesz-e korlát, ahogy az már most is van a nagyobb szolgáltatóknál. Mert szép dolog a bővítés és a fejlesztés, de ha a felhasználókat korlátok közé szorítják, akkor nem sokra lehet használni. Bár valószínű, hogy a Telekom-hoz közeli szolgáltatások nem fognak a forgalomba beletartozni (pl. origó téka).

(via portfolio.hu)