A szerzői jog egy igen bonyolult és összetett dolog, és sokan nincsenek tisztában a törvényekkel, hogy mit szabad, mit nem. Nem árt ezen változtatni, így megpróbálunk pár alap dolgot összeszedni, amik hasznosak lehetnek.

Elsőként lássuk mindennek az alapját, az ide vágó törvényi passzust:

Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. E rendelkezés nem vonatkozik az építészeti műre, a műszaki létesítményre, a szoftverre és a számítástechnikai eszközzel működtetett adatbázisra, valamint a mű nyilvános előadásának kép- vagy hanghordozóra való rögzítésére.- A szabad felhasználás esetei 35. §. (1)

Amit ebből leszűrhetünk az pedig a következő: az átlag, otthoni felhasználók szabadon másolhatnak, tölthetnek le filmeket, sorozatokat, és különböző zenei fájlokat – természetesen úgy, hogy ezekkel nem szereznek semmilyen extra profitot.

A törvény a szabadon másolható javak alól egyértelműen kivonja a szoftvereket. Tehát a lefelé irányuló töltés ezen dolgok esetében Magyarországon teljesen legális dolog. Más az állás viszont a feltöltéssel, ismét jön egy rövid jogi idézet:

A szerzőnek az is kizárólagos joga, hogy művét – másként, mint sugárzással vagy a (7) bekezdésben szabályozott módon – a nyilvánossághoz közvetítse, és hogy erre másnak engedélyt adjon. E joga kiterjed különösen arra az esetre, amikor a művet vezeték útján vagy bármely más eszközzel vagy módon úgy teszik a nyilvánosság számára hozzáférhetővé, hogy a nyilvánosság tagjai a hozzáférés helyét és idejét egyénileg választhatják meg. –  A mű nyilvánossághoz való közvetítésének joga 26. § (8)

Ez a passzus, bár nincs nevén nevezve, de egyértelműen a hálózatokon és így az Interneten történő megosztásra vonatkozik.

Mivel a BitTorrent technológia alapja az, hogy már letöltés közben a kliens a letöltött szeletekből fel is tölt a boly tagjainak, így ha szerzői jogvédett anyagot töltünk le BitTorrent programmal, máris törvényt szegtünk. Persze vannak kerülő utak, ilyen például a feltöltési sebesség korlátozása 0 kbyte/s-re, ám ekkor a legtöbb kliens a letöltést is visszafogja – érthető, hiszen ezzel a torrentezés aranyszabályát sértjük meg. A privát oldalakon pedig a feltöltés mennyisége is fontos, hiszen a le- és feltöltésből számított arány alapján ítélnek meg bennünket.

A Direct Connect (DC) fájlcserélő programok azonban más módon működnek. A feltöltés elvileg nem szükségszerű a letöltéshez, és a letöltés nem hozza magával az egyidejű feltöltést is. Természetesen a DC is megteremti a lehetőséget a feltöltésre, sőt a legtöbb DC hub-on a csatlakozáshoz és a letöltéshez szükséges egy bizonyos mennyiségű megosztás is. A megosztásunkat mi állíthatjuk össze, így szabályozhatjuk, hogy teljesen legális, továbbadható anyagokat osszunk meg másokkal. Ebben az esetben ha a fent említett “törvényes” dolgokat töltjük le, akkor nem követünk el törvényszegést.

Az úgy nevezett direkt, egy klikkes letöltés is teljesen legális egyébként. Ez alatt a RapidShare-t és társait értjük, amik egyébként meglepően nagy forgalmat bonyolítanak le az interneten. Az ilyen szolgáltatók ügyesen egyensúlyoznak a jogi szabályozás határvonalain. Az ilyen ügyeskedés miatt nincs ezeken a file hosting oldalakon közvetlen kereső is például. A tartalmak eléréshez pedig más, külső oldalakat használnak a feltöltők, amiken egyszerűen csak linkeket helyeznek el.

Aki tovább akar tájékozódni a szerzői jog témában, az a http://www.mszh.hu/jogforras/jogforras_szjog/ címen megtalálja a törvényeket elektronikus formában.