A fájlcserélő alkalmazásokról készült kimutatások alapján az látható, hogy az uTorrent felhasználók száma több mint a duplájára emelkedett a múlt éven. A BitTorrent kliens Európában a legnépszerűbb, itt a felhasználók 11.6% használja. Legkevésbé az Amerikai Egyesült Államokban használatos, itt a felhasználók 5,1% -nál van installálva.

A számok közel egymillió (windows) felhasználó adataiból származnak.

LimeWire lejjebb csúszik, uTorrent pedig az élre tör

limewire-installs2.jpg

2006 decemberétől 2007 decemberéig, a LimeWare a felhasználói bázisának a 25%-át elvesztette. 2007-ben az USA-ban a felhasználók 17% használta – összehasonlításképpen az előző évben 23,3%-an használták. Hasonló felhasználószám csökkenés tapasztalható Európában és Latin Amerikában is. A leglojálisabb LimeWire felhasználók Ausztráliában vannak, itt a 2007-es években a felhasználók 27%-a használta, ez csupán 3% csökkenést jelent a 2006-os évhez képest.

A másik oldalon, a uTorrent felhasználók bázisán gyors növekedés tapasztalható. Az uTorrent telepítések száma több mint duplájára emelkedett a világ majd minden részén az utóbbi 12 hónapban.

Az uTorrent növekedésével a többi BitTorrent kliens jelentős felhasználó bázist vesztett. Az Azureus 1,5 %-al, a BitComent pedig 1,7%-al rendelkezik.

Földrajzi kép alapján számított értékek is érdekes képet mutatnak. Ahogy már említettük az uTorrent sokkal népszerűbb Európában (11,6%), mint az USA-ban (5,1%). A LimeWire Ausztráliában (27%) és Kanadában (27,2%) a legnépszerűbb.

Az Emule még mindig igen népszerű Latin Amerikában, a PC-k 16%-n van telepítve, USA-ban ez csupán 1%, Európában pedig 3%.

Nem meglepő, hogy a p2p alkalmazások leginkább az otthoni számítógépeken találhatóak meg. De majdnem minden ötödik (18%) munkahelyi pc-n van valamilyen fájlcserélő alkalmazás telepítve.

(forrás, grafikonok: torrentfreak)