Két igen érdekes hír is bejárta a külföldi és a hazai netes sajtót. Az egyik az, hogy a jogvédők évek óta etetik a kormányokat, és az embereket a saját felméréseikkel, a bennük közölt számok azonban- egy új felmérés szerint – nagyon távol vannak a valóságtól. A másik hír pedig egy sötét jövőről szól, amiben a  jogvédők az embereket, szolgáltatókat, de még országokat is kényszerítenének a saját elképzeléseikre.

A bevezetőben említett felmérést az amerikai kormány rendelte meg, és az elmúlt napokban hozták nyilvánosságra. A felmérésben külső és belső szakértők egyaránt részt vettek, így egyáltalán nem nevezhető elfogultnak. Az USA számvevői hatósága (Government Accountability Office – GAO) úgy nyilatkozott, hogy a kalózkodás gazdasági hatásait felmérni nem egyszerű feladat – bizonyos értelemben még lehetetlen is. A felmérés kitér arra is, hogy az általános és iparági felmérések is pontatlanok -a helyzetből adódóan.

Azt viszont kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a jogvédők és az médiavállalatok korábban közölt számai – több milliárdos károkat vízionáltak nem egyszer –  egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak.  A jelentés konkrét példákat is hoz a hazugságok bizonyítására. Az egyik például az, hogy a médiacégek hivatkoztak egy olyan 2002-es FBI jelentésre, amelyenek alapjait a vizsgálat során a szövetségi nyomozó iroda nem tudta bemutatni. Az FBI dokumantumaiban 200-250 milliárdos veszteségekről beszéltek. Egy, a Vám és Határőrséghez tartozó jelentésben szintén 200 milliós veszteségekről és 750 ezer munkahely megszűnéséről beszéltek, a kalózkodás hatásaként. Ahogy az előbbi FBI-os számokat, ezt sem tudták alátámasztani meggyőző érvekkel. Ráadásul ezekre a 2002-es légbőlkapott adatokra még pár éve is hivatkoztak.

A GAO megállapította, hogy a BSA és az MPAA jelentései is erősen messze vannak a valóságtól. A BSA rendszeresen hibáz, amikor egy ország általános adatait egy teljesen más adottságokkal rendelkező országra alkalmazza. A GAO jelentésben végre szerepelt az az álláspont, hogy minden egyes letöltést felesleges, és egyben hiba veszteségként elszámolni. (Anno ez a kijelentés a Pirate Bay per esetében is hallható volt, de ahogy láttuk, a bíróságot nem sikerült meggyőzni.) Arról ne is beszéljük, hogy a kalózkodással foglalkozó felhasználók sok esetben jobb fogyasztók, mint akik nem töltenek le az internetről rendszeresen. (Gondoljunk csak bele, hogy mi értelme lett volna itthon forgalmazni a HD képes tv-ket, amikor HD adások és kiadványok csak pár éve kezdtek elterjedni.) Az emberiséget pedig már évtizedek óta – részben -a kalózkodás viszi előre.

Egy másik hírre Dream hívta fel a figyelmünket. Az Ipon.hu-n olvasható, hogy az amerikai jogvédők két fellegvára (RIAA és az MPAA) minden eddigi futurisztikus álmukat felülmúló tervet eszelt ki, és tárt a kormányzat elé.

  • Első remekbe szabott ötletük, hogy a vírus és kémprogram eltávolítók mintájára kellene egy jogsértő tartalmakat monitorozó, és eltávolító programot készíteni. Esetleg a már meglévő ilyen szoftvereket felturbózni ezzel az új opcióval. Az ilyen “jogsértés elhárító” programok folyamatosan figyelik a gépet, és ha olyan tartalmat észlelnek, amely szerintük jogvédett, blokkolják a hozzáférést, vagy uram bocsá’ egyszerűen törlik azt.
  • Második pont lenne, hogy a végfelhasználókon felül az internetszolgáltatókat is “tisztításra” köteleznék, azaz köteleznék őket, hogy minden tőlük telhető erővel és technológiával azon legyenek, hogy a hálózatukon ne törtjén kalózkodás.
  • Harmadik lépésként nemcsak Amerikát szabályoznák és ellenőriznék, hanem lehetőség szerint figyelnék a külföldre átnyúló kapcsolatokat, eszközöket. Ezen felül hitük és politikájuk terjesztésére is nagy figyelmet biztonsítanának, azaz kampányolnának a kalózkodás ellen, felhívnák a többi ország figyelmét, hogy milyen szőrnyű dolgokat rejt és hordoz magával a jogsértő anyagok cseréje – főleg a gazdaságra.

A fenti három pontot egyébként minden erővel terjesztenék világszerte. Ha valamelyik ország pedig elzárkózik a “tanok” befogadásától, erőszakkal, zsarolással rá kell venni. Kicsit olyan ez, mint a keresztény vallás 2.0. Jönnek az egyenruhát öltött jogvédők, és mindenkit keresztre feszítenek, megégetnek, aki nem esküdik meg a jogvédők bibliájára. Aki pedig ellene vét, azonnal vagyonelkobzásra és 30 napi elzárásra ítélik. Ahhoz, hogy ezeket be tudják tartatni, természetesen minden hivatalos szerv fel lenne hatalmazva arra, hogy a jogsértőket fülön csípjék, és tüzes vassal megégessék.

És végül egy kis hazai adalék a fenti három ponthoz. Nem tudom, mennyien emlékeznek rá, de az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány) évekkel ezelőtt már elkészített egy ilyen hasonló scannelő programot, amely a merevlemezen és akár a megosztott hálózaton képes kutatni “gyanús” fájlok után. Nálunk tehát az első pont már meg is valósult,  ki tudja mennyi idő kell ahhoz, hogy ezeket a dolgok ténylegesen elterjednek…

A program intelligens elemzője könnyedén átlát az ismert megtévesztéseken, tényleges tartalmuk szerint osztályozza a fájlokat, és megbízhatóan, rendszeresen, automatizáltan végzi az ellenőrzést az összes kívánt hálózati helyen.

A fent vázolt kép tehát annyira nem is utópisztikus, és bár kicsi az esély arra, hogy ezek így megvalósuljanak együttesen, azt hiszem többek nevében is beszélek, amikor azt mondom, ezek nagyon nem jó dolgok, sem az emberek, sem az országok szintjén.