Úgy tűnik az utóbbi pár napban nem tudunk elszakadni a témától.  Már megint az illegalitás és a rendőrségi akciók a post apropója. Ráadásul cikkünk kapcsolódik a korábbi CinemeStore-os anyaghoz.

Elsőként kezdjük azzal, hogy kijavítjuk magunkat. A CinemaStore rendőrségi ügye cikk végén tévesen említettük, hogy egy másik személynek szintén azzal az üggyel kapcsolatban volt jelenése a rendőrségen. Csak a tárgy nem passzolt, a többi dolog valós.

Neve elhallgatását kérő informátorunk elmondta, hogy egy tavalyi seedszerver lefoglalási ügy miatt került kapcsolatba a rendőrséggel. Az az információ is helytálló volt, hogy emberünk a CinemaStore-on volt tag. Az ő ügye azonban jóval előbb kezdődött, még tavaly. Akkor került sor egy rendőrségi akcióra, amiben egy seedszervert egészen biztosan lefoglaltak. (Erről egyébként pontos tájékoztatást nem kapott a seedszerver szolgáltatótól.) A feljelentést az ASVA tette, és az apropója a friss X-Men 2 című film internetes megjelenése volt, amely vélhetően felkerült a CinemeStore oldalára – meg persze az összes többi hazai oldalra is. A feltöltésre már nem emlékszik pontosan, de a feljelentésben már ez így szerepelt. Mire kiértek a szerverhez, a torrent kliensben ez a torrent nem volt benne egyébként, csak 4 másik. Ezek közül azonban 2 több filmet is tartalmazott, így összesen 55 ezer forintra büntették, amely 22 filmmel való károkozásból jött össze. A szakértő tehát filmenként 2500 Ft kárt állapított meg, amely egy közepes árú DVD-nek felel meg.

A két ügy közötti összefüggés nem bizonyítható, de aki szereti az összeesküvés elméleteket, az gondolhatja úgy, hogy a seedszerver elleni akció csupán egy remek ugródeszka volt a CinemaStore irányába. (A seedszervert nyáron, míg a CinemaStore-t ősszel foglalták le.) A nyomozás egyébként még véglegesen mindig nem zárult le ez ügyben sem.

Ezeknek az információknak a birtokában tehát mindenki kétszer gondolja meg, hogy megéri-e neki seedszervert bérelni. Ha beindul egy ilyen feljelentés, az ISP általában továbbítja a feljelentést a gép tulajdonosa felé, aki pedig nyilván szintén tovább hárítja a felelősséget a végfelhasználóra. Végtére a tényleges fájlcserét, és az esetleges illegális feltöltést ő végzi. (Persze ilyenkor azért a seedszerver tulajok sem ússzák meg, hiszen ők meg pénzt csinálnak az illegális fájlcseréből valamilyen szinten.)