Torrent kliensből soha sem elég. Bár Windows platformon az uTorrent uralma szinte megtörhetetlennek látszik, azért érdemes néha kipróbálni, és bemutatni alternatívákat is. Jómagam is kísérletező kedvű vagyok, így megörültem, hogy készül egy új BitTorrent kliens – egyelőre kifejezetten – Windows-ra, ráadásul opensource alapokon, idegesítő reklámok nélkül. Túl jól hangzik, hogy igaz legyen.

Azért fontos leszögezni már az elején, hogy a Patchy egy béta (ráadásul frissen béta) szoftver, tehát a stabil és kiszámítható viselkedés még nem várható el tőle. Cserébe viszont már most ilyen állapotában tudja azokat a funkciókat, amelyeket egy hétköznapi torrent kliensnek tudnia kell, sőt még többet is. Torrent fájlokat egyértelmű, hogy kell tudni kezelnie, viszont számomra plusz pontot jelent, hogy már a mágnes linkekkel is elbír. A fájlok priorizálása és a sebesség limit beállítása (globálisan és / vagy torrentenként) szintén már élő funkció, hasonlóan a seedelési célokhoz is. Ez utóbbi főleg azért jön jól, mert egyre több hazai trackeren terjed az a trend, hogy bár a letöltésünket nem számolják el, viszont minden torrentet meghatározott ideig vagy mennyiségig kell visszatölteni. A regex kifejezéseket is támogató RSS letöltő, illetve a titkosított torrentezés támogatása már csak hab a tortán.

patchy_1

A Patchy mögött nem áll egy egész cég, támogatása és következő verziók eljövetele kétséges. Ennek ellenére én azt mondom, érdemes adni neki egy esélyt és kipróbálni – főleg publikus oldalakon inkább. Ahogyan a bevezetőben már említettem, a szoftver nyílt forráskodú, az egész projekt megtalálható GitHub-on. Aki esetleg tett vele egy próbakört, ne felejtse el megírni a tapasztalatait – akár nekünk, akár a fejlesztőnek.

Letöltés: http://bit.ly/patchybeta