Úgy látszik, a Songo.hu és a track.hu bukása után még van aki úgy érzik, hogy lehet nyereségesen üzemeltetni itthon egy online zeneboltot. Májusban indítja el saját megoldását a Hungaroton, amelynek új gyermeke több ponton is jelentősen eltér a korábbi próbálkozásoktól.

A Songo.hu múlt hónap végén zárt be végleg. A hivatalos közlemény szerint az online vásárlási szokások megváltozása és nem utolsó sorban a forint gyengülése vezetett a projekt halálához. A Songo.hu-ban több mint egymillió zeneszám volt elérhető, viszont ennek alig 5 százaléka volt magyar szerzőké. A másik melléfogás valószínűleg a DRM és a Windows Media Audio formátumának erőltetése volt.

songo

Songo is down, i repeat, songo is down!

Azoknak például, akik vásároltak legálisan zenét a Songo.hu oldalán keresztül, nem volt más választásuk, mint audio cd-re kiírni a zeneszámokat, mivel az újabb licenszek letöltésére már nem lesz lehetőségük. Audio cd. 2011. Köszönjünk. Az egymillió elérhető zeneszám 10 százalékát vásárolták meg, tehát a számok nagy részét teljesen feleslegesen vette meg a Songo.

A Hungaroton Mucis Store ezzel szemben mp3 formátumban, másolásvédelem nélkül kínálja a zeneszámokat a vásárlóknak. Az állományokat 256 kilobit/s minőségben teszik elérhetővé, egyes portálok szerint ez már olyan komoly minőség, hogy szinte lehetetlen megkülönböztetni az eredetitől. Nyilván a FLAC-ről még nem hallottak ezek a kedves szakértők. A boltban induláskor 40 ezer dal lesz letölthető a Hungaroton 50 évre visszanyúló zenekatalógusából.