A héten történt razzia valószínűleg még sokáig a legnagyobb p2p lefoglalásnak fog számítani. Több mint 50 szervert vittek el, és nagyon sok tracker érintett az ügyben.

Nézzük meg összefoglalva, hogy mely trackereket érintett közvetlenül az ügy:

A friss táblázatot mostantól itt találjátok: http://asva.info/razzia-info

A félreértések tisztázása végett (kicsit rosszul fogalmaztam néha). Amikor azt írjuk, hogy ProArt/ASVA fenyegetés, felszólítás ment a trackernek, azt átvitt értelembe gondoljuk. Ez az estek többségében úgy zajlik, hogy a jog (érdek) -védők az oldalt hostingoló cégnek küldenek levelet. Ezek után a cég értesíti ügyfelét telefon, emailben, hogy mi a helyzet.

Ha fix, biztos infod van arról, hogy egy oldal bezárt, akkor írj emailt (asvainfo_kukac_gmail.com) vagy üzenj twitteren.

Frissítve: Kaptunk egy képet amely állítólag szerdai razziához tartozik:

hazkutataselrendelese

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a Bithumen, Bitmumia és a Majomparadé is célpont volt. A Bitmumia  és Majomparadé jelenleg nem elérhető.

Úgy tűnik tehát, hogy nem nézték jó szemmel, hogy miután szerdán több oldalt lefoglaltak, a talpon maradtak közül a bátrabbak nem kapcsoltak le. Sőt, ellenkezőleg sok oldal megpróbáltak kihasználni az alkalmat, hogy felhasználótáborát gyarapítsa, és kinyitotta a regisztrációt. Nem biztos, hogy ezért, de délután több, még aktív oldal is figyelmeztetést kapott – egyes hírek szerint a ProArt-tól, vagy bezárja az oldalt, vagy elviszik a szervert.

A “talpon” maradt trackerek között nincs egység. Van, ami a razzia óta folyamatosan elérhető volt, de olyanok is vannak jó számmal, akik azóta még nem adtak életjelet magukról. Ezekről nehéz és fölösleges is lenne megtippelni, hogy pontosan milyen okból áll.

A razziában említett 50 gép-ből minimum 6-7 lehet tracker. Ha figyelembe vesszük, hogy az 500 terabyte így már csak alig 40 gépen osztozik, valószínű, hogy a többi gép komoly seedszerver park része volt. Egyes szolgáltatóktól 13-17 szervert vittek egyszerre. Azt még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan melyik főiskola volt érintett az ügyben.

bix_jun_18

A lefoglalás hatása egyébként elég jelentős mértékben érezhető. A BIX forgalma tegnap nem lépte át a 80 Gbit/s-t, héten minden nap felette volt, hétvégén és hét elején még a 100 Gbit/s-t is átlépte az adatkicserélő központ forgalma. (Mégegyszer leírjuk itt is, hogy ez nem a teljes hazai forgalom, a szolgáltatók között kiépített közvetlen vonalon történő adatforgalmazás nem látszik!)

Érdekességből ide kapcsolom a 2007-es razzia után látott BIX forgalmat:

2007-es bix.hu forgalom

Megmosolyogtató, hogy akkor a BIX forgalma 50 Gbit/s-ről zuhant le 35 Gbit/s-re. 2007-ben sem kellett több hónap ahhoz, hogy rendeződjenek a viszonyok. Az első nagyobb biztonsági mód hullám akkor indult el. Több oldal kitelepült külföldre, vagy proxy mögé bújtak. Az utóbbi időben már nagyon sok tracker volt itthon, és bizony sokan nem is gondolták, hogy velük bármi történhet. A szerdán lefoglalt trackerek kivétel nélkül hazai internetszolgáltatóknál voltak. A külföldi domain (.be, .ws, .cc) tehát nem minden, sőt igazából semmit sem ér, ha a rendőrség kopog. A figyelmeztetést kapott oldalak is itthon működnek, de volt már rá példa, hogy holland isp is kapcsolt le magyar oldalt. A megoldás tehát mindenképpen az, hogy a trackereknek költözniük kell, hogy ha működni akarnak. Ez abból a szempontból jó, hogy talán így a vérpistike trackerek szépen kikopnak. (Bár ennek sajnos ellentmond, hogy a lefoglalt trackerek nagy része azért a minőségibb oldalak közé tartoztak, nem pedig a 15-16 évesek által összetákolt, tbdevhu-ról letöltött, sorozatgyártású spamgépezethez.)

Frissítve 16:22

A Dejavu is bezárja az oldalát, és más formában indul újra:

dejavu

A Majomparadé egyik címén működik (www-vel). Felhívják a figyelmet az esetleg account lopó oldalra (ne lépjünk be gyanús oldalakon), és pár napon belül megoldást ígérnek.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ne próbálkozzon belépni más oldalra a saját adataival ahol Majomparádé belépést hirdetnek, mert ellophatják a belépési adatokat!!! Információt kizárólag ezen az oldalon fogunk közzé tenni! Időpontot egyelőre nem tudunk adni, de 1-2 napon belül megoldjuk a problémákat.


Az Evolution címén ismét működik a webszerver. A szerver lefoglalást megerősítik. Az oldal jövője azonban bizonytalan, nagyrészt attól függ, hogy visszakapják a gépüket, vagy nem. Közleményükben kiemelik azt is, hogy a torrentoldal sosem alkalmazott sms-es regisztrációt, és  tavaly óta támogatást sem fogadnak el.

evo_helyzet

Frissítve 16:22

Mindeközben több még talpon álló oldal nyilt regisztrációt tart. A B*d és a P*s után a T*d is várja az letölteni vágyókat. (Érdekes, hogy ebből a csokorból 2 oldal külföldön található, egy viszont még mindig itthonról fut.)

18:20

A PirateDay jövőhéten újra fog indulni. A BigTorrent szerverét nem vitték el, a tulajdonosok kapcsolták le. A Bithorlo staff rendelkezésére állnak a szükséges erőforrások, de egyelőre kivárnak.

20:10

A BigTorrent pár héten belül újra üzemelni fog, üzeni a staff.

21:59

Friss hír, hogy ma délután újabb razzia volt. Több szervert vittek el egy szolgáltatótól, a szerverek többsége az nCore megmaradt gépparkja volt.

Kapcsolódó cikkek:

Az elmúlt két napban felmerült a kérdés kommentekben, illetve facebookon is, hogy tracker tulajok honnak kaphatnak jogi segítséget. Telefonbeszélgetés során sikerült Dr. Dallos Zsolt ügyvéd úrral egyeztetni, miszerint nyugodtan említhetjük a nevét a segítségre szorulóknak.
Megkeresett minket Dr.Sarkadi Tibor is, így akinek a lefoglalásokkal kapcsolatban jogi segítségnyújtásra van szüksége írjon neki! Email: drsarkaditibor_kukac_yahoo.com