A hétvégén összeállított kérdéssorra máris megkaptuk a válaszokat. Reméljük, hogy hasznát veszitek. Köszönjük még egyszer Dr. Sarkadi Tibornak és a kollégáinak, hogy szántak időt az Asva.info-ra és az olvasókra.

Íme akkor kérdés – és válasz sor:

1. Mire számíthatnak:

– ártatlanul lefoglalt gépek tulajai (nem torrentoldal, nem seedbox, “csak épp ott volt…?”)

Amennyiben kiderül, hogy nincsen illegális tartalom a gépen, abban az esetben visszakapják a gépet.

– aki seed szerverben vinyót adott bérbe?

Amennyiben bizonyítja, hogy tudta nélkül került illegális tartalom a „winchesterre, akkor nem felelős. Ebben az esetben meg kell nevezni a bérlőt, amennyiben nincs közöttük írásos szerződés a bérbeadásról.

– aki külföldön üzemeltet trackert?

Álláspontom szerint maga az üzemeltetés nem ütközik törvénybe.

– egyszerű felhasználóhoz, ha kimennek kiírt filmekért felelősségre vonható –e / Ha az írott DVD-k között családi dolgok, privát fényképek, dokumentumok, szerződések vannak, amihez azt ég világon semmi közük, mondhatni bizalmasak, azt is elviszik, elvihetik?

Kiírt filmekért nem terheli felelősség a felhasználót. A házkutatásról bővebben a 2. kérdés válaszában.

-tracker staff tagja / feltöltő, releaser

– seed szerver tulaja

– tracker tulajdonosa

– seedelésre használt szerver tulaja

Mindegyikre az a válasz, hogy azok felelősek, akik az illegális tartalmat elhelyezték a gépeken. Az eljárás folyamán természetesen bűnsegédként felmerülhet a tulajdonos szerepe is, ha megnevezte ugyan a bérlőt, de az illegális tartalmak feltöltéséről tudomása volt. Ezt azonban bizonyítania kell a nyomozó hatóságnak.

2. Házkutatás

Milyen joga van egyáltalán annak a személynek, akinél házkutatást tartanak? / Van-e joga rögzíteni a tulajdonosnak a rendőrök munkáját? / Az (erkölcsi) kárért – ha nem találnak semmit, és mondjuk az egész ház/utca lesi, hogy mi történik – lehet-e panaszt tenni?

A házkutatást tűrni köteles az elszenvedője, de a hatóságoknak pontosan meg kell jelölniük, hogy miért foganatosítják. Panaszt lehet tenni, a házkutatást követő 8 napon belül. A kártérítésre kevés esélyt látok, hiszen ilyen erővel bármilyen sikertelen nyomozási cselekmény után járhatna.

3. Visszakapja-e, illetve mennyi idő múlva a lefoglalt gépeket a tulajdonos? Itt el kell különíteni a fajtákat:

1) tracker frontend (ami gyakorlatilag adatot nem tartalmaz, egy webszerver üresen)
2) tracker sql szerver (amin vannak a torrentek leírása, mintaképei, kommentek, és a torrent fájlok elérhetősége, illetve felhasználók adatai, de jogvédett tartalom maga nem)
3) seedszerver (amin akár több terabájtnyi jogvédett tartalom van, aminek nagy részét nem a tulajdonos, hanem a bérlők tárolták)

A lefoglalás mindhárom fajta esetében akkor szűnik meg, amikor a nyomozóhatóság vagy a bíróság a lefoglalás megszüntetéséről dönt. Ez most előre nem mondható meg.

4. Ki vonható felelősségre a seedszerveren lévő tartalomért?

Aki elhelyezte ott. Csak ismételni tudom magamat, a bizonyítás a nyomozó hatóság feladata.

5. Ha titkosítva van a HDD-m, és nem tudják feltörni (mert jó módszert használok) jogilag kényszeríthetnek/felszólíthatnak hogy adjam ki a jelszót vagy segítsek nekik dekódolni? És ha igen, mi a helyzet ha azt mondom elfelejtettem a kódot? (Vagy azt mondom ez az igazi kód, és nem értem miért nem fogadja el.) / Felhasználóknál történő razziánál, követelhetem hogy ne az egész gépet csak a HDD-t vigyék el?

A gyanúsítottat nem fogják erre kérni, hiszen nem várható el tőle, hogy adatokat szolgáltasson a saját bűnösségére vonatkozóan. Ha a tanút kérik ilyenre, és a jelszó megadásával esetleg a saját vagy hozzátartozója gyanúba keveredhetne, akkor megtagadhatja a tanúvallomás ezen részét.

6. Aki arányjavítás céljából bérelt seed szerveren tárhelyet, Ha a rendőrség nem talál a felmerült IP címen egyetlen egy gépet sem és nyílt wifi található a lakásban, akkor a rendőrség mit tehet a lakás tulajdonosával?

Álláspontom szerint semmit. Azt jelezném előre, hogy ilyen esetben szakértőt fognak kirendelni, mert ez a kérdés meghaladja a nyomozó hatóság tudását. (egyik folyamatban lévő hasonló ügyünkben pont ezt történik)

7. Mennyi idő alatt évül el egy ilyen ügy?

Tarthat a nyomozás akár éveken át is, a ma már megkezdett ügyekben az elévülés nem fog bekövetkezni, ez 100 százalék. Ha még volnának olyan gépek, amelyeket nem foglaltak el, azokkal kapcsolatban beszélhetünk elévülésről (de csak abban az esetben, ha az esetleges illegális tevékenységet azok vonatkozásában már megszüntették). Az elévülés egyébként a büntetési mérték felső határának felel meg (tehát ha 3 év a felső határ, akkor 3 év, ha mondjuk 8, akkor 8 év).

8. Ismereteim szerint, a zene és a filmek magáncélú másolása jogszerű (átalányjogdíjat fizetünk az adathordozók árában ezért), ha kiderül, hogy az ASVA, ProART egy jogszerű cselekmény kapcsán tett büntető feljelentést, megtévesztette a rendőrséget, és az eljárás során elkövetett jogsértések is az ő tanácsaiknak köszönhetőek, akkor felelősségre vonhatóak-e? Ha igen, akkor milyen tényállások valósulhattak meg?

Kártérítéssel lehet élni, mint polgári jogi igény, de ennek esetleges sikeréről nem beszélnék.

9. A jóhiszemű letöltés (ingyen van, sehol nincs leírva hogy lopott) esete fent áll-e, illetve viszontperelhető-e a torrent szerver tulajdonosa, hogy nem jogtiszta adatokat osztott meg figyelmeztetés nélkül? Seedszerver tulajoknál: ha bérelt tárhelyről jogiszta linux disztro-t osztott vissza valaki és a logban bentmaradt az userneve/adatai, akkor hogyan bizonyíthatja az ártatlanságát a felhasználók? (disztro már nem elérhető)

A letöltés filmek és zenék esetében nem ütközik törvénybe. A torrent szerver tulajdonosa ellen is indítható polgári jogi igény.

Büntetős eljárás is indulhat ellene, amennyiben tudomása volt az illegális tartalomról.

Nem nekünk kell bizonyítani az ártatlanságunkat, hanem a nyomozó hatóságnak azt, hogy bűnös az eljárás alá vont személy.

10. Én úgy tudom, hogy nem vihették volna el az egész szervert, csak az adattárolókat belőle. Ilyen létezik vagy csak szóbeszéd? Ha helytáll a felvetésem, akkor lehetne ilyen indokkal a vádak ejtését kérni esetlegesen?

Mint már volt róla szó, a házkutatás folyamán szinte bármit elvihetnek a nyomozók, sajnos a rossz tapasztalat azt mutatja, hogy visznek is mindent, nem csak az adathordozókat.

Amit tehetünk, hogy panaszt teszünk a nyomozó hatóságnál 8 napon belül.

11. Hallani olyan pletykát, ha a jogvédők úgy vélik, hogy jogsértő tartalom található 1 gépen akkor kötelesek előtte értesíteni/felszólítani engem hogy töröljem ezeket. Amennyiben ezt nem teszem meg akkor jöhet a foglalás. Ilyen létezik? Nem kaptam ilyen felszólítást sem.

Megtehetik, hogy felszólítják a jogsértő tartalom törlésére, de ugyanakkor feljelentést is tehetnek ezen felszólítás hiányában is.

12. Seed server szolgáltatást üzemeltettem a számítógépen ergo nem én helyeztem el rajta a jogsértő tartalmakat. A szerver naplófájlaiból a szakértők kiolvashatják, hogy az ip címemről nem történt belépés a gépre. Papírral nem tudom igazolni, hogy a gép ki lett adva, de egyáltalán nem is tudom a gépre a jelszavakat. Ilyen esetben mire számíthatok?

Ha tanúként hallgatják ki, akkor meg kell nevezni a bérlőt, egyébként tulajdonosként akár felelősségre is vonható.

13. Egy trackerüzemeltető egy esetleges eljárás során hivatkozhat-e arra, ami sok oldal szabályzatában van: A tárhelyszolgáltató a felkerült tartalmakért felelősséget nem vállal., magyarul ő jóhiszeműen hitte, hogy a felkerült tartalmak jogtiszták, ezeknek jogtisztaságát nem vizsgálta, feltételezve, hogy a felhasználók csak jogtiszta anyagokat osztottak meg. Így számíthat-e a tracker esetén az pozitívan, hogy a szabályzatukba volt foglalva, hogy az oldal célja elsősorban a beszerezhető dolgok megosztása?

Pozitívan számíthat természetesen, és megint csak ismételni tudom magamat, a tracker üzemeltető felelősségét (mármint, hogy tudtak a bűncselekmény elkövetéséről) nem egyszerű bebizonyítani.

14. Kiskorúkra mik vonatkoznak ez ügyben? Ha rendőrök házkutatásra kiszállnak egy felhasználóhoz, aki kiskorú, és egyedül tartózkodik otthon szülő v ügyvéd jelenléte nélkül, köteles-e beengedni őket?

A kiskorú (14 éven aluli) nem büntethető, ellene eljárásnak nincs helye. Egyebekben pedig: ha a házkutatáson az érintett, illetőleg a védője, képviselője vagy megbízott hozzátartozója nincs jelen, az érintett érdekeinek védelmére olyan személyt kell kirendelni, akiről alaposan feltehető, hogy a házkutatással érintett érdekeit megfelelően védi.

15. Aki az adott oldalakról (vagy akár külföldi, regisztrációt nem igénylő oldalakról) tölt le külföldi televízióból rögzített sorozatokat, majd azokat seedserveren vagy otthoni internetes kapcsolattal osztotta vissza az oldalakra, az várhat-e bárminemű büntetésre ha elérnek hozzá mint végfelhasználóhoz. Ezen sorozatokon általában megjelenik az adott televízió társaság logo-ja is.

Elméletben elindulhat a végfelhasználók felé is a nyomozó hatóság, történt már ilyen, de nem ez a gyakorlat.

16. Hallottam olyat, hogy lehet ilyennel mentegetőzni ha oda jutna a dolog, hogy nem volt 100%ig letöltve a torrent tartalma, csak partial-seed (vagyis kizárólag arányjavítás) volt a cél. Ez így nem lenne illegális?

Ebben az esetben álláspontom szerint valóban vitatható a bűncselekmény elkövetése, mert nem a teljes szerzői jogvédelem alá eső mű került megosztásra.

17. A torrent fájl egy link. Ugyan olyan link mint a google linkjei, csak ez utóbbiból jóval több van. Lehet e csakis kizárólag linkek miatt egy egész közvetítő szolgáltatót (trackert) leállítani és a szerverét elkobozni?

A gyakorlat azt mutatja, hogy igen.

+1 (ez az asva.info kiegészítése) Név nélkül volt bent a szerverem, vagy hamis adatokkal (ez nem legális!), biztonságba érezhetem magamat?

Azt ne felejtsétek, hogy attól még, hogy nem tudják ki a tulaja a gépnek elkezdenek szépen ujjlenyomatot venni a winchesterekről, és megnézik, hol lett vásárolva. Onnantól rosszabb esetben van számla/név.

+1 Büntetési tételek:

A büntetési tétel felső határa alapesetben 2 évig terjedő, a legsúlyosabb esetben pedig 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.
Általában pénzbüntetéssel érnek véget az ilyen ügyek, de volt példa felfüggesztett börtönbüntetésre is.

+1 Veszélyben érezheti magát egy átlagfelhasználó, aki seedszervert sem használt, csak otthonról látogatta ezeket az oldalakat.?

Csak akkor, ha kimennek és illegális szoftvereket találnak nála. Film, zene leltöltés (szerintem a visszaosztás sem) nem jár következményekkel.
Nem tudom elképzelni, hogy ennyi felhasználóhoz bekopogtassanak, de teljesen kizárni semmit sem lehet.